til top
  • Tre byggmestere i Horten: – Vi er minst berørt av koronakrisen
  • Tre byggmestere i Horten: – Vi er minst berørt av koronakrisen

Tre byggmestere i Horten: – Vi er minst berørt av koronakrisen

Mens næringslivet i disse dager strevet med å holde hjulene i gang, har byggebransjen i Horten gode tider.

Lokale nyheter / 31.03.2020

Arbeidsledigheten i Horten er i ferd med å bikke ti prosent. Den ene bedriften etter den andre, må permittere ansatte. Butikker må stenge. Imens har de tre byggmesterne Gjengangeren har snakket med, nok å gjøre.

Knut Langaas, 18 ansatte:

– Vi er i en heldig situasjon, har jobb for over et år framover. Mitt problem er at vel heller å skaffe nok fagfolk. Det har jeg nesten gitt opp.

– Og nå reiser litauere og polakker hjem?

– Nei. Det problemet er vi ikke belemret med. Vi har kun fast ansatte. Tre av dem er polske, men de bor i Norge. Jeg har også hørt med mine underleverandører; ingen har problemer med å levere. Når det er sagt så er det jo klart at vi ikke står i en hyggelig situasjon, men vi må gjøre det beste ut av det. Vi overholder de pålegg som er gitt. Om to mann henger på veggen ute, så smitter de ikke hverandre. Jeg er optimist som alltid, og håper og tror at det ser annerledes ut etter påske, sier Knut Langaas.

Byggmesteren mener byggebransjen må være blant dem som er minst berørt av pandemien. Lett spøkefullt legger han til at på Golftunet er det koronafritt. At han ikke får reist på hytta i år, er det han personlig kjenner mest på.

– Det som er vår utfordring nå er å få folk inn og ut av landet. Skal litauere og polakker hjem til påske, må de sitte to uker i karantene når de drar hjem, og to uker når de kommer tilbake igjen. Det går jo ikke. Da blir de værende her. Nå venter vi åtte-ti trailere til Norge fra 30. mars. Samtidig er flere ferjeruter til utlandet lagt ned, så vi sliter litt med å få varer til Norge. Ferjekøene kan bli milelange. Totalt sett har vi kanskje mistet fjorten dager på dette, sier Olav Tømmerstigen.

Svein Jacobsen: 9 ansatte

– Vi har ikke merket noe til koronaen, men vi kommer nok til å få problemer med å få tak i fliser fra Italia. De har stengt landet sitt. Det finnes fliser på sentrallagre i Europa, så det lar seg nok skaffe. Bortsett fra det, blir ikke vi berørt. Gutta som jobber her er flinke til å følge reglene som er gitt, i tillegg til regler vi har laget selv. Av våre ansatte er en utenlandsk. Han reiser ikke ut av landet, som planlagt i påsken.

Byggmesterfirmaet påtar seg i hovedsak små og store oppdrag for private.

Hvor lenge de har oppdrag framover ønsker han ikke å kommentere, men de har nok å gjøre en god stund.